Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

HISTORY OF NORTHERN SOUL



                                

                      HISTORY OF NORTHERN SOUL

Η μεγάλη αυτή σε διάρκεια Βρετανική cult dance μουσική σκηνή έλαβε την ονομασία της από τα μεγάλα Mod club που εμφανίζονταν και  λειτουργούσαν  βορειοδυτικά (northwest) της Αγγλίας και όχι από τη γεωγραφική τοποθεσία καταγωγής των εκάστοτε καλλιτεχνών που την εκπροσωπούσαν. H φράση Northern Soul δεν υπήρχε στο «μουσικό» λεξιλόγιο μέχρι και τις αρχές των 70’ς, οπότε και ο δημοσιογράφος  Dave Goddin τη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά, χαρακτηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το είδος της soul που παιζόταν στη Βόρειο Αγγλία ( αρχικά στο Watford και στο Manchester). Το οποίο διέφερε από τη soul της Νότιας Αγγλίας διότι ήταν πιο up tempo, άρα και πιο χορευτικό, και με πρωτόγνωρα και δύσκολα στην ανακάλυψη τους πολλές φορές μουσικά ακούσματα. Θρυλικά club και discotheques γεννήθηκαν τότε, όπως το Wigan Casino, Blackpools Mecca Twisted Wheel, Golden Torch  κ.α. τα οποία μπορεί να έκλεισαν με τη πάροδο του χρόνου αλλά η μουσική τους «αύρα» έμεινε αναλλοίωτη.
Η έκρηξη της Northern Soul σκηνής οφείλετε στο ότι, προς τα τέλη των 60’ς οι θαμώνες των νυχτερινών μαγαζιών και ένα μεγάλο ποσοστό από ακροατές του ραδιοφώνου ‘πίεζαν’ τους μουσικούς παραγωγούς και  DJs για το κάτι παραπάνω εκτός των τετριμμένων γνωστών τραγουδιών από τις εταιρίες Motown και Stax, καθώς και της μελωδικής soul που παιζόταν μέχρι τότε. Οι DJs με τη σειρά τους άρχιζαν να παίρνουν μεγαλύτερα μουσικά ρίσκα ψάχνοντας και φέρνοντας στην επιφάνεια αφανή (χορευτικά κατά κύριο λόγο και μόνο 45άρια βινύλια!) μουσικά διαμάντια, κυρίως εισαγόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έτσι άρχισε και ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των μουσικών παραγωγών, απ’ τον οποίο ωφελήθηκε περισσότερο το κοινό τους. Πολλοί από τους καταξιωμένους αυτούς djs άρχισαν να κάνουν ταξίδια στις Η.Π.Α. για αγορά καινούριου υλικού αλλά και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε διάφορες μεγάλες αποθήκες με εξίσου μεγάλη απήχηση, και από το Αμερικάνικο κοινό. 45άρια τα οποία αγοράζονταν τότε, ακόμη και λιγότερο από μια λίρα φτάνανε (..και συνεχίζουν να φτάνουν) να πουλιούνται εκατοντάδες και πολλές φορές χιλιάδες δολάρια στη διεθνή μουσική αγορά!
Η κουλτούρα της Northern Soul εξαπλώθηκε ταχύτατα παρασέρνοντας στο διάβα της ολόκληρες γενιές (μέχρι και σήμερα) από djs, στιχουργούς, παραγωγούς, μουσικούς, οπαδούς και designers. Επηρεάστηκε δε  τόσο πολύ η μουσική σκηνή στην Αγγλία που πολλά γκρουπ ή καλλιτέχνες άρχισαν με τη σειρά τους να διασκευάζουν και να επηρεάζονται από πολλούς Αμερικανούς RnB, Soul και Blues αρτίστες (όπως οι Beatles, Rolling Stones, Alexis Korners Blues Incorporated, John Mayall κ.α.).
Κλείνοντας να αναφέρω το απόσπασμα από τον David Godin, έναν γκουρού(!) της Soul το οποίο περιγράφει εύγλωττα και απλά συνάμα σε 2 σειρές, το απερίγραφτο!
«…until you’ve been there I don’t think any were written word can fully convey to you that special & unique vibration that generates amongst the brothers & sisters ther.»



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου