Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

HISTORY OF BEAT GENERATION



                      HISTORY OF BEAT GENERATION

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 άρχισε να αναπτύσσεται και να ακμάζει το περιθωριακό λογοτεχνικό καταρχήν και κατόπιν μουσικό και στιλιστικό κίνημα των ΒΕΑΤ.  Η ορολογία Μπιτ χρησιμοποιήθηκε εκτενέστερα στη jazz μουσική σκηνή και σημαίνει ρυθμός ή χτύπημα. Ο όρος εισήχθη από τον Τζάκ Κέρουακ ο οποίος περιέγραφε με αυτό τον τρόπο τον κοινωνικό του περίγυρο, και το πώς αισθανόταν αυτός μέσα σε αυτόν (π.χ. χτυπημένος, κουρασμένος).  Ο όρος Μπίτνικ όμως  ήταν μεταγενέστερος και χρησιμοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο Herb Caen το 1958 και αποτελείτο από την σύμπτυξη των λέξεων Μπιτ και από τον πρώτο Ρωσικό τεχνητό δορυφόρο που εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 4 Οκτωβρίου του 1957 και ονομαζόταν Sputnik. Ο όρος «κατοχυρώθηκε» στη συνείδηση του κόσμου, δίχως όμως να εκφράζει στην ολότητα του το κίνημα της γενιάς των  μπιτ. Περισσότερο συνδεόταν με τον τύπο ανθρώπου ο οποίος ήταν αντικομφορμιστής, αντικοινωνικός και με κρατούσες ενδεχομένως αριστερές πολιτικές ιδέες. Ως κύρια χαρακτηριστικά τώρα της γενιάς των Μπιτ ήταν η απόρριψη των κυρίαρχων και στερεότυπων  αξιών του κόσμου, ο πειραματισμός με διάφορα είδη ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών καθώς και με το σεξ, η διερεύνηση διαφόρων Ανατολίτικων φιλοσοφικών ρευμάτων και θρησκειών (κυρίως με τον Ζεν Βουδισμό) και γενικά ένας αντικομφορμιστικός βίος. Μέσα από όλον αυτόν τον μποέμ και αντισυμβατικό τρόπο ζωής γεννήθηκαν όμως σπουδαία συγγραφικά αριστουργήματα ( Ο ΔΡΟΜΟΣ, ΓΥΜΝΟ ΓΕΥΜΑ, ΤΟ ΟΥΡΛΙΑΧΤΟ, ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΥ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΦΕΥΓΑΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, μερικά μόνο εξ’ αυτών) από σπουδαίους «ήρωες» της συγγραφής όπως οι ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ, ΑΛΛΕΝ ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ, ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΑΡΟΟΥΖ, ΓΚΡΕΓΚΟΡΥ ΚΟΡΣΟ, ΠΟΛ ΜΠΟΟΥΛΣ, ΧΑΡΟΛΝΤ ΝΟΡΣ, ακόμη και ο ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΟΥΚΟΒΣΚΙ και άλλοι πολλοί.
Από τις μεγαλύτερες επιρροές της Μπιτ γενιάς ήταν η μουσική και ιδιαίτερα η JAZZ. Ο Κέρουακ βρήκε μια εκρηκτική δυναμική και φλέγουσα ενέργεια στη Bebop Jazz η οποία τον ενέπνευσε ιδιαιτέρως και την οποία ενσωμάτωσε στη γραφή του. «Γιγάντιοι» πρεσβευτές της Jazz όπως οι Charlie Parker , Dizzy Gillespie, Thelonius Monk μνημονεύτηκαν πολλές φορές στα συγγράμματα του Κέρουακ. Στη σκυταλοδρομία της Bebop-Beat μουσικής τη ‘μπαγκέτα’ πήραν οι HARRY GIBSON, HARRYTHE HIPSTERGIBSON, OSCAR BROWN JR., PHILLY JOE JONES, ANDRE PREVIN και άλλοι πολλοί. Και με τη πάροδο του χρόνου άρχισαν να παρεισφρέουν στον τυφώνα της Μπιτ μουσικής και άλλα μουσικά ρεύματα με σαφώς πιο RocknRolla  διάθεση!
Η κουλτούρα Μπιτ θεωρείτε ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και σε μεταγενέστερων μουσικών και κοινωνικών κινημάτων όπως των Hippies και του Punk!
Και όπως ηχογράφησε κάποτε ο Buddy Rich: The Beat goes on…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου